Mało węglowodanów - a jeśli już są, to tylko zdrowe. Niewiele glutenu. Zero polepszaczy i sztuczności. Bardziej odżywianie, niż jedzenie. Ze smakiem i pasją. Bo jesteś tym, co jesz !
RSS
sobota, 19 grudnia 2015

DSC_6569.NEF

 

To bardzo proste. Wystarczy znać 2 triki - pierwszy - ciasto musi swoje odstać, aby nabrać odpowiedniej konsystencji, przynajmniej pół godziny. Drugi - gdy zaczniesz już smażyć, za każdym razem pamiętaj, by zamieszać ciasto zanim nabierzesz je na chochelkę. Jest to istotne, ponieważ płynne ciasto się rozwarstwia.

PS sól jest bardzo ważna... :)

A poniżej proporcje. Wzięłam:

  • 100 g mąki gryczanej
  • 300 ml mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • olej do smażenia*

 

Do roztrzepanych jaj dodaj mleko, a następnie - mąkę, sól i olej. Wszystko dokładnie wymieszaj, odstaw na kilkadziesiąt minut.

Będą smakowały doskonale zarówno ze słodkim, jak i wytrawnym farszem ! 

 

* proporcje - Kwestia Smaku

 

 

sobota, 05 grudnia 2015

DSC_6546.NEF

 

Czasami nachodzi ochota na danie, które wymaga majonezu. Nie biegnę do sklepu, bo etykieta każdego majonezu przyprawia mnie dosłownie o mdłości.

Tymczasem niewiele osób zdaje sobie sprawę, jak proste jest przygotowanie majonezu...jeśli dysponujesz kielichowym blenderem i jajkami z pewnego źródła :)

Użyłam:

• 1 żółtko jajka
• 1 łyżeczka musztardy ostrej (użyłam Rosyjskiej)
• około 250 ml oleju
• 2 łyżki octu jabłkowego 
• odrobina płynnego miodu - na koniec noża
• 1 łyżeczka soli

Sparzyłam wrzątkiem jajko, a następnie umieściłam żółtko w blenderze. Następnie miksując, dodaję musztardę, a potem niewielkim strumieniem, stopniowo, olej. Z czasem, konsystencja zmieni się z żółtej, płynnej, na beżową, zbitą i kremową. 

Na samym końcu, gdy już otrzymamy majonez, dodaję ocet, miód i sól.

I już ! :)

10:35, kwascytrynowy
Link Dodaj komentarz »
środa, 02 grudnia 2015

DSC_6556.NEF Często gotuję "na oko". Porcjuję elementy, które składają się na potrawę instynktownie. Na ogół - nie mylę się, choć może nie brzmi to skromnie...

Tutaj - marynata, która z powodzeniem sprawdzi się do kurczaka, lecz można ją też przygotować w formie pasty, dodać do mleczka kokosowego i przygotować wegańskie curry. Mniam !

Wzięłam:

  • papryczkę chili
  • ok. łyżeczki nasion kolendry
  • 3 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki wędzonej papryki
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • sól gruboziarnista
  • odrobina oliwy (użyłam oleju sezamowego)

Roztarłam w moździerzu obrany czosnek z solą i kolendrą. Następnie wrzuciłam do moździerza posiekaną papryczkę i przyprawy. Roztarłam dość dokładnie. (Sypką paprykę można zastąpić mieszanką przypraw tandoori masala).

Przygotowaną pastę zmieszałam z tłustym jogurtem naturalnym i marynowałam w nim pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Ale to już zupełnie inna historia :)

20:24, kwascytrynowy
Link Dodaj komentarz »
sobota, 21 listopada 2015

 

DSC_6541.NEF

 

Zastanawiałam się, czy można zrobić ciasto na racuchy z mąki gryczanej. Można !

To jedna z moich ulubionych mąk, nie tylko ze względu na niski IG, ale też - niepowtarzalny smak. Teraz, gdy jabłka są dostępne w niezliczonych odmianach i smakach, warto doprawić je cynamonem i przygotować rozgrzewającą przekąskę na jesienny wieczór :)

Potrzebujesz:

  • 2 obrane i starte na grubych oczkach jabłka
  • 120 ml ciepłego mleka
  • łyżeczka drożdży z saszetki
  • łyżeczka brązowego cukru
  • 100 g mąki gryczanej
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • garść skruszonych orzechów włoskich
  • ewentualnie: rodzynki

Przygotowałam zaczyn z mleka, cukru oraz drożdży, odstawiłam go w ciepłe miejsce. Następnie dodałam mąkę, olej, miód, delikatnie połączyłam składniki i odstawiłam ponownie. Gdy ciasto ruszyło, dodałam jabłka, cynamon, połowę orzechów oraz rodzynki.

Rozgrzałam mocno patelnię wraz z olejem i smażyłam racuchy - każdy z 1 łyżki ciasta, z obu stron na rumiany kolor. (Po podgrzaniu patelni, lekko obniżyłam moc, aby racuchy dokładnie dopiekły się także w środku.)

Ułożyłam je na papierowym ręczniku, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Podałam polane niewielką ilością miodu i posypane pozostałymi orzechami włoskimi.

sobota, 14 listopada 2015

DSC_6533.NEF

Zestaw idealny:

  • pół obranego jabłka
  • pół mango
  • pół banana
  • 2 gruszki
  • pół szklanki maślanki
  • 2 kosteczki gorzkiej czekolady
  • garść suszonych jabłek
  • 1/3 łyżeczki cynamonu

Wszystko wrzuciłam do blendera aż do otrzymania kremowej konsystencji. 

Ostatnio_zaktualizowane11

 

 

DSC_6528.NEF

 

Dla tych, którzy eliminują mąkę pszenną z diety - coś zdrowego i delikatnie słodkiego. Niesamowicie kruche ciasto z orzechową nutą.

Naprawdę łatwe i szybkie.

Ciasto kruche:

  • 320 g mąki orkiszowej
  • 200 g mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 czubate łyżki miodu (użyłam lipowego)
  • 250 g zimnego masła 
  • 1 jajko + 1 żółtko

Nadzienie:

  • 2 kg jabłek 
  • 3 łyżki brązowego cukru (lub 2 łyżki miodu)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 5 łyżek orzechów włoskich (posiekanych)
  • 3 łyżki rodzynek

Do misy malaksera wrzuciłam przesiane mąki, cynamon, miód oraz posiekane w kostkę masło. Po kilku minutach zagniatania dodałam jajko i żółtko, pozostawiłam jeszcze na kilka minut aż do powstania jednolitego ciasta, które następnie umieściłam w lodówce (na ok. godzinę). Około 45 minut później włączyłam piekarnik - 180 stopni.

W tym czasie przygotowałam jabłka: obrałam i pocięłam na drobne kawałeczki. Umieściłam na patelni wraz z cukrem i pozwoliłam im się dusić. Pod koniec, gdy jabłka rozpadły się, dodałam cynamon, orzechy i rodzynki i odstawiłam.

Połowę ciasta rozwałkowałam i umieściłam na dużej blaszce - podziurkowałam powierzchnię aby nie wyrosła, i umieściłam w piekarniku na około 18-20 minut, aż do zrumienienia ciasta.

Po podpieczeniu spodu wyjęłam go, umieściłam na nim masę jabłkową, a pozostałą połowę ciasta starłam na tarce (duże oczka) posypując nim masę. Ponownie umieściłam w piekarniku na ok. 50 minut, aż do "suchego patyczka".

 

*inspirowałam się przepisem z Kwestii Smaku.

wtorek, 10 listopada 2015

inne_gruszka_konferencja_2

Wzięłam:

  • pół banana
  • 2 gruszki
  • otręby gryczane
  • suszone morele
  • jabłko
  • kilka małych kostek gorzkiej czekolady
  • chlup jogurtu greckiego i mleka

Obrałam jabłko, gruszki, wrzuciłam z pozostałymi składnikami do blendera. Dodałam wody aż do uzyskania odpowiedniej gęstości.

(Mleko krowie można zastąpić kokosowym lub sokiem jabłkowym)

PS: otręby gryczane i gorzka czekolada = niski IG :)

 

Tagi: smoothie
20:55, kwascytrynowy
Link Dodaj komentarz »

 Użyłam:

  • 1/2 banana
  • kilka mrożonych truskawek
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 2 jabłka
  • pół szklanki mleka kokosowego*

Jabłka obieram i kroję, a następnie wszystko wrzucam do blendera, dla odpowiedniej konsystencji można dolać wody/mleka krowiego.

(można dosłodzić miodem lub syropem z agawy)

* mleko kokosowe można zastąpić migdałowym/ryżowym, dodając także migdały zamiast słonecznika.

PS: im mniej dojrzały banan, tym niższy indeks glikemiczny :)

 

Tagi: smoothie
18:16, kwascytrynowy
Link Dodaj komentarz »
O mnie
Mam na imię Patrycja. Moja dieta to mało węglowodanów i, o ile to możliwe, wykluczanie glutenu. Pasja, relaks i utrata poczucia czasu to dla mnie słowa kojarzące się z gotowaniem. W razie pytań - zapraszam do kontaktu :)